PROJELER

5G-MOBIX

5G-MOBIX

Horizon 2020 ICT-18-2018 Çağrısı kapsamında yürütülen 5G-MOBIX Projesi, sınır ötesi trafikte kesintisiz bağlantılı, kooperatif ve otonom mobilite (CCAM) hizmetleri sunmak için en umut verici çözümleri belirlemeyi hedeflemektedir.

Bağlantılı Otonom Araçlar (CAV) hâlihazırda piyasaya sunulmakta olduğundan ve istikrarlı bir oranda yaygınlaşması beklendiğinden, 2030 yılına kadar yollardaki araçların önemli bir kısmı bir dereceye kadar otomasyonu destekleyebilecektir. Bu yaygınlaşmanın artırılması ve daha yüksek otomasyon seviyelerine ilerlenmesi, trafikte güvenliğin ve verimliliğin artırılmasını sağlamanın yanı sıra kazaların önlenmesi, yakıt tüketiminin ve emisyon değerlerinin azaltılması gibi avantajları da beraberinde getirecektir. Ayrıca, bağlantılı otonom araçlar, daha yeşil bir mobilite vizyonunu gerçekleştirme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, CAV’lerin yaygınlaşması ve otomasyon seviyelerinin ilerlemesi, hem çevresel sürdürülebilirliği desteklemek hem de trafikte daha güvenli ve verimli bir ortam sağlamak açısından büyük umut vadetmektedir.

Proje Türkiye’den Turkcell, Ford Otosan ve Ericsson TR gibi yerel ortaklarla birlikte, TÜBİTAK BİLGEM dâhil olmak üzere 10 ülkeden 59 ortak tarafından yürütülmüştür. Projede, farklı araç trafiği, ağ kapsamı ve hizmet talepleri altında, sınır ötesi koridorlar ve kentsel deneme alanları boyunca 5G’nin temel teknolojik yeniliklerini kullanarak otomatikleştirilmiş araç işlevlerini geliştirmek ve test etmek amaçlanmıştır. Projede, 5G altyapısı ve 5G’nin CCAM bağlamında sağladığı faydaları değerlendirmek için 5G’nin temel teknolojik yenilikleri kullanılarak sınır ötesi ve kentsel koridorlarda CCAM kullanım senaryoları tanımlanmış, test edilmiş ve standardizasyon çalışmalarına katkı sağlanmıştır.

5G-MOBIX Projesi kapsamında, İspanya-Portekiz ve Türkiye-Yunanistan olmak üzere iki sınır ötesi koridor seçilmiş ve çeşitli kullanım senaryoları için teknoloji geliştirme çalışmaları yapılmıştır. TÜBİTAK BİLGEM, Türkiye-Yunanistan sınır ötesi koridorunda yer alarak projede yerini almıştır. Bu kapsamda, TÜBİTAK BİLGEM öncülüğünde “Otonom Tır Rotalama” kullanım senaryosu geliştirilmiştir. Bu senaryo, Edirne İpsala Gümrük Kapısı’na giren tırların yol kenarındaki sensörler yardımıyla X-Ray tarama binasına kadar otonom sürüş yapabilmesini hedeflemiştir. TÜBİTAK BİLGEM, bu senaryo için otonom sürüş algoritmaları ve nesne algılama algoritmaları geliştirmiştir. Geliştirilen algoritmalar, TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesinde bulunan Safir Bulut platformunda çalıştırılarak bulut tabanlı otonom sürüş sağlanmıştır. Bu geliştirilen senaryo, 9-10 Mayıs 2022 tarihlerinde Edirne İpsala Gümrük Kapısı’nda halka açık bir şekilde gösterilmiştir.

Kasım 2018

Proje Başlangıç

Temmuz 2022

Proje Bitiş

Resim Galerisi

Video