PROJELER

ADACORSA

ADACORSA

Avrupa drone endüstrisi, hizmet sağlayıcılarının karmaşık drone operasyonlarını gerçekleştirmesine ve insan müdahalesi olmadan görev yapabilmesine olanak tanıyan yeni görsel görüş hattının ötesinde (BVLOS) teknolojileri geliştirmektedir. AB tarafından finanse edilen ADACORSA Projesi, kamu ve düzenleyici kabulü artırmak için güvenli, güvenilir ve emniyetli drone uçuşu için teknolojiler geliştirmeyi hedeflemektedir. Proje kapsamında algılama, telekomünikasyon ve veri işleme bileşenleri ve sistemleri üzerinde araştırma ve geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Proje paydaşları, otomotiv sektöründe kullanılan radar, LiDAR sensörleri ve 3D kameralar gibi teknolojileri drone pazarına uyarlayacak ve ayrıca doğru sensör birleştirme, veri analitiği, güvenli ve güvenilir drone iletişimi için teknolojiler sunacaktır.

ADACORSA Projesi, Avrupa drone endüstrisini güçlendirerek güvenli, güvenilir ve emniyetli drone operasyonunu tüm koşullarda ve uçuş aşamalarında göstermeyi amaçlamaktadır. Bu çabalar, BVLOS drone’ların kamu ve düzenleyici kabulünü artırmaya yönelik olacaktır. Ayrıca, yapılan gösterim ve çalışmalarla drone teknolojilerinin kamu ve endüstri tarafından daha fazla kabul görmesine katkı sağlanacak ve drone liderliğindeki akıllı endüstrilerin gelişmesine olanak tanınacaktır. Proje kapsamında 35 fiziksel ve sanal BVLOS gösterimi gerçekleştirilecektir.

TÜBİTAK BİLGEM, projenin 7 numaralı tedarik zincirinde yer alan gösterime katkıda bulunmaktadır. Görevi, inşaat alanında kullanılan kamyon ve ekskavatörler için yapay zekâ tabanlı üst düzey görev ve rota planlama modülü içeren yer istasyonu yazılımını geliştirmektir. TÜBİTAK BİLGEM, bu gösterimi Türkiye’deki FORD Otosan (kamyon geliştiricisi), BUYUTECH (ekskavatör geliştiricisi), TURKCELL (haberleşme sağlayıcısı) ve ROBONIK (drone geliştiricisi) gibi paydaşlarla birlikte gerçekleştirecektir. Ayrıca, TAI (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ) tarafından geliştirilen bir drone ile BVLOS görsel görüş hattının ötesine yük taşıma gösterimi de gerçekleştirilecektir. 2023 yılında gerçekleştirilmesi planlanan bu gösterimde, otonom drone’un, kamyon ve ekskavatörlerin yer istasyonu yazılımı aracılığıyla temel inşaat sahası operasyonlarını gerçekleştirmesi planlanmaktadır. Bu gösterim sırasında otonom kamyon ve otonom kepçe araçları, görev tabanlı bir şekilde yer istasyonu arayüzü üzerinden, geliştirilen rota planlama algoritmaları ve araçlar arası mesajlaşma altyapısını kullanarak toprak kazma ve boşaltma görevlerini gerçekleştirirken, drone ise görev öncesi alana ulaşarak üzerinde yer alan sensörler aracılığıyla operasyonun güvenliğini tehlikeye atacak bir durum olup olmadığı hakkında yer istasyonunu bilgilendirecektir.

1 Mayıs 2020

Proje Başlangıç

31 Ekim 2023

Proje Bitiş

Resim Galerisi

Video