PROJELER
AIMS5.0
AIMS5.0
AIMS5.0 Projesi, yapay zekâ özellikli donanım ve yazılım bileşenlerini ve sistemlerini kullanarak Avrupa dijital egemenliğini güçlendirmeyi ve sürdürülebilir üretimi desteklemeyi hedeflemektedir. Bu proje, endüstriyel değer zinciri boyunca yapay zekâyı benimseyerek ve uygulayarak genel verimliliği artırmayı amaçlamaktadır.
Mevcut tedarik zincirlerinin krizdeki savunmasızlığı, daha kısa tedarik zincirlerine ve üretimi Avrupa’da tutma ihtiyacına işaret etmektedir. Bu bağlamda yapay zekâ özellikli fabrikalara daha fazla çıktı ve daha yüksek sürdürülebilirlik verilmesi, bu sayede onların küresel ölçekte daha rekabetçi olması amaçlanmaktadır. IoT (Nesnelerin İnterneti) ve semantik web ontolojileri gibi yeni teknolojiler, Makine Öğrenimi ve Yapay Zekâ; Endüstri 4.0’dan Endüstri 5.0’a geçişin sağlanmasını destekleyecek ve insan odaklı çalışma ortamlarının oluşturulmasına yardımcı olacaktır. Böylece Avrupa endüstrisi, çevreye duyarlı üretim yöntemlerine dönüşümü gerçekleştirebilecektir. Bu süreçte, sürdürülebilirlik ve esneklik öncelikli hedefler arasında yer alacaktır.
AIMS5.0 Projesi’nin sağlayacağı bazı özellikler şunlardır:
- Sürdürülebilir üretim için yapay zekâ özellikli elektronik donanım bileşenleri ve sistemleri.
- Sürdürülebilir endüstriyel süreçler için yapay zekâ araçları, yöntemleri ve algoritmaları.
- Yapay zekâ destekli sürdürülebilir üretim için sistemlerin ve mikro hizmetlerin bütünleşik operasyon sistemleri (SoS) tabanlı mimarileri.
- Anlamsal modelleme ve veri entegrasyonuyla açık erişimli üretken bir sürdürülebilirlik platformu.
- Kabul, güven ve etik ilkelerine dayanan açıklanabilir endüstriyel yapay zeka ile insan odaklı sürdürülebilir üretim.
TÜBİTAK BİLGEM, AIMS5.0 Projesi’nde iki geliştirme aşamasında yer alacaktır:
- Merkezî yönetim sistemi olarak, fabrika içi lojistiğin güvenli ve enerji açısından verimli olmasını sağlayacak yapay zekâ destekli AMR (Otonom Mobil Robot) Görev ve Trafik Yönetim Sistemi geliştirilecek ve gösterilecektir. Ayrıca, AMR sensör füzyonu, engel algılama ve sınıflandırma gibi özelliklerle birlikte makine ve insan engeli arasında görsel ve sesli iletişim sağlayan insan benzeri tepki geliştirilecektir.
- Engelli fabrika işçisi bireyler için beyin sinyallerini kullanan yapay zekâ destekli İnsan Yardımı Dış İskeleti geliştirilecek ve gösterilecektir. Bu dış iskelet, işçilere destek sağlayarak işlerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca, AMR ile iş istasyonuna gelen malzemenin üst vücut dış iskeleti sayesinde işçi tarafından alınıp işleneceği bir sistem de geliştirilecektir.
1 Mayıs 2023
Proje Başlangıç
30 Nisan 2026