PROJELER
BEYOND5
BEYOND5
Dünya, hızla gelişen radyo frekansı elektroniği ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi ileri teknolojilerle birlikte sürekli değişiyor. Rekabetçi kalabilmek, sürdürülebilirlik, kalkınma ve sosyal refahı güvence altına alabilmek için Avrupa’nın kendi stratejisini uygulamaya hazır olması gerekmektedir. Bu amaçla, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen BEYOND5 Projesi hayata geçirilmektedir. BEYOND5 Projesi, Avrupa’nın ilk endüstriyel yol haritalarını sunarak, mevcut CMOS teknolojisine bağlantı ve işlevsellik özellikleri eklemeyi hedeflemektedir.
BEYOND5 Projesi, RF elektroniği alanında eksiksiz bir Avrupa tedarik zinciri oluşturmayı amaçlamaktadır. Malzemelerden sistemlere kadar tüm değer zincirinden önemli Avrupalı aktörler bir araya getirilerek algılama, iletişim, 5G radyo altyapısı ve ötesi için yeni RF alanları etkinleştirilecektir. Proje çıktıları, güvenilir ve çevre dostu bileşenlerin üretimine olanak sağlayacak, güç tüketimini azaltacak ve maliyetleri düşürecek yüksek ölçekli bir entegrasyon için temel oluşturacaktır.
BEYOND5’in kapsayıcı hedefi; algılama, iletişim, 5G radyo altyapısı ve ötesi için yeni RF alanlarını etkinleştiren Radyo Frekans Elektroniği için bütün gereksinimlerin Avrupa’dan sağlanabildiği bir tedarik zinciri oluşturmaktır. Malzemelerden yarı iletken teknolojilerine, tasarımlardan bileşenlere ve sistemlere kadar tüm değer zincirini kapsayan Avrupa’nın en önemli aktörlerini bir araya getiren bir teknoloji projesidir.
BEYOND5 Projesi kapsamında TÜBİTAK BİLGEM başta olmak üzere Türkiye’den FORD, TURKCELL, Marmara Üniversitesi ve BUYUTECH; toplamda ise 10 farklı ülkeden 41 paydaş çalışmalar yürütmektedir. Bu paydaşlar içerisinde 11 KOBİ, 4 ATO (Araştırma ve Teknoloji organizasyonu) ve 11 üniversite yer almaktadır.
BEYOND5 Projesi’nde 3 ana iş akışı yer almaktadır:
- Üç Avrupa endüstriyel pilot hattında teknoloji geliştirme:
- Gelecek nesilleri hazırlamak için CEA LETI’deki “Substrat İnovasyon Merkezi” tarafından desteklenen Soitec’teki 300 mm RF SOI alt tabaka pilot hattı,
- ST’de 5G FEM için hem 6 GHz altı hem de 28 GHz etki alanlarını adresleyen RF-SOI 65 nm pilot hattı,
- GF’de radyo modülünün Dijital Sinyal İşlemesini ve RF güvenilirliğini ele alan 22FDX pilot hattı.
- FD-SOI ve RF-SOI platformlarını kullanan büyük bir masalsız topluluğa dayalı Avrupa RF tasarım ekosisteminin güçlendirilmesi
- Kullanıcı düzeyinde teknolojinin katma değerini göstermek için değer zincirini bir araya getiren altı öncü sistem:
- Akıllı Varlık Takibi için NB IoT,
- Yüksek veri hızlı iletişim için temassız USB,
- Otonom bağlantılı kamyonlar için V2X,
- İç mekân yoğun alanlar için 5G Düşük Güçlü Dijital Hüzmeleme Baz İstasyonu,
- Gömülü yapay zekâya sahip Otomotiv MIMO Radarı,
- Yolcu izleme için Araba İç Radarı.
TÜBİTAK BİLGEM ise BEYOND5 Projesi içerisinde otonom bağlantılı kamyonlar için V2X gösterimine katılmaktadır. Bu gösterimde TÜBİTAK BİLGEM, BUYUTECH (ekskavatör sağlayıcısı) ve FORD (kamyon sağlayıcısı) ile birlikte çalışarak inşaat sahası gösterimini gerçekleştirecektir. TÜBİTAK BİLGEM, sensör füzyonu ve harita modülünü içeren yapay zekâ tabanlı üst düzey görev ve rota planlayıcı modülü geliştirerek otonom kamyon ve ekskavatörün işbirlikçi şekilde çalışmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
1 Haziran 2020
Proje Başlangıç
29 Şubat 2024