PROJELER

ECOMOBILITY

ECOMOBILITY

EcoMobility, ilgili paydaşlar arasında veri ve hizmetleri paylaşarak izole ve statik ulaşım araçlarından hizmet merkezli, bağlantılı bir mobilite ekosistemine geçişte Avrupa endüstrisini ve şehirlerini destekleyecektir. Proje, bağlantılı uyarlanabilir uçtan uca mobilite çözümlerinin sürdürülebilir bir şekilde işbirlikçi geliştirme, dağıtım, operasyon ve yaşam döngüsü yönetimini etkinleştirmeyi ve basitleştirmeyi hedeflemektedir. EcoMobility projesinin hedefleri şunlardır:

  • Hareketlilik hizmetlerinin sürekli ve özelleştirilmiş bulut tabanlı eklenmesi ve iyileştirilmesi ile tedarik zinciri içinde dev-ops uygulamaları oluşturmak.
  • Araçların, ulaşım altyapılarının ve insanların izlenmesi, analizi ve koordinasyonu ile birlikte yapay zekâ çözümlerinin devreye alınması için uç/bulut tabanlı hizmet dâhilinde mobilite hizmetlerinin sözleşmeye dayalı çalışma zamanı bağlantısını desteklemek.
  • Güvenli, bağlantılı ve otomatikleştirilmiş araçlar için HD haritalar ve yerelleştirme sistemleri dâhil olmak üzere güvenilir ve gelişmiş görüş, algı sağlamak.
  • Heterojen araçların teknoloji yeteneklerini yansıtan ve korumasız yol kullanıcılarını koruyan, özelleştirilmiş ve iyileştirilmiş arıza durumunda çalışan ADAS (gelişmiş sürücü yardım sistemleri) sunmak.
  • Akıllı Batarya Yönetim Sistemleri (BMS) dâhil olmak üzere elektrikli araçların enerjiye duyarlı kontrolünü ve programlanmasını, yanı sıra diğer ulaşım araçlarıyla koordinasyonunu sağlamak.
  • Elektrikli otonom araçların toplum tarafından daha fazla kabul görmesine ve teknolojik gelişmeler ile yasal ve düzenleyici çerçeveler arasındaki boşlukların doldurulmasına katkıda bulunmak.

TÜBİTAK BİLGEM, çok modlu, “kapıdan kapıya” verimli ve daha temiz ulaşım çözümleri sağlamak amacıyla akıllı araçlar ve ulaşım operasyonları için daha dayanıklı fiziksel ve dijital altyapıların geliştirilmesi için devreye alınacak akıllı şehir çözümlerinin tasarlanmasında yer alacaktır. Radar tabanlı yerelleştirme ve navigasyon için yazılım geliştirmeleri dâhil olmak üzere otonom deniz araçları için sistemler tasarlama (hem kendi otonom araştırma teknesi hem de SH’nin teknesi ve deniz taksisi için) proje görevleri arasındadır. Ayrıca su üstü ve kara aracının iki lokasyon arasında teleoperasyonu TÜBİTAK BİLGEM tarafından yapılacaktır.

1 Mayıs 2023

Proje Başlangıç

30 Nisan 2026

Proje Bitiş

Resim Galerisi

Video